marți, 4 decembrie 2018

Sunt hard disk-urile SSD bune pentru gaming?

ssd-gaming

Sunt hard disk-urile SSD mai bune pentru gaming?

Pe scurt: Hard disk-urile SSD oferă o încărcare mai rapidă pentru gaming și un timp de încărcare mai rapid pentru sistemul de operare a.k.a Windows sau orice alt sistem de operare ai avea tu instalat, dar acest lucru se plătește cu prețul capacității de stocare, cu cât un hard disk SSD are o capacitate de stocare mai mare cu atât este mai scump față de hard disk-urile HDD. Dacă un hard disk SSD este cu adevărat mai bun este total ceva subiectiv și depinde de faptul dacă eșit dispus să îți sacrifici capacitate de stocare pentru performanță.



Hard disk-urile SSD au demodat, ușor dar sigur hard disk-urile tradiționale HDD din calculatoarele de gaming în ultimii ani. Și desigur că este un motiv întemeiat pentru acest lucru - hard-urile SSD oferă o performanță pe care hard-urile obișnuite HDD nu o vor putea oferi niciodată.

Dar astăzi, nu vom discuta acest subiect și lupta dintre cele două, ci mai degrabă ne vom concentra pe o întrebare mai diferită: Se merită să ai un hard disk SSD?

Înainte să te decizi dacă un hard disk SSD își merită banii, sunt doi factori cheie pe care ar trebui să îi iei în considerare, care vor fi descriși în acest articol.

Performanța unui SSD

ssd-performanta

Primul și cel mai evident motiv pentru care ar trebui să iei în evidență cumpărarea uni hard disk SSD este datorită performanței superioare pe care acesta o oferă. Cu siguranță, chiar și un hard disk SATA SSD poate întrece performanța unui hard disk obișnuit HDD de câteva ori, dar poate îmbunătății acea performanță în plus calitatea gaming-ului?

În primul rând, vei aștepta mai puțin la încărcare jocurilor. În al doilea rând bootarea Windows-ului va fi mult mai rapidă, la fel și viteza transferului de fișiere, dar când vine vorba de gaming singura îmbunătățire va fi că jocurile se vor încărca mai repede a.k.a. (loading screen).

Capacitatea de stocare și Prețurile pentru SSD-uri

Motivul principal pentru care hard disk-urile HDD încă mai supraviețuiesc și în prezent are legătură directă cu capacitatea lor masive de stocare. În special HDD-urile au un preț mai mic per gigabyte decât SSD-urile.

De exemplu, îți poți cumpăra un hard disk decent de 1 Terabit cu 200 de lei. Pe altă parte, nu ai să găsești un hard disk SSD decent sub 800 de lei, chiar dacă este mai rapid, modelele de calitate superioare pot ajunge și până la 2000 de lei.

Concluzia - Se merită să îți cumperi un hard disk SSD?

În final totul se reduce la această întrebare: Ești dispus să îți sacrifici capacitatea de stocare pentru încărcări mai rapide ale jocurilor, windows-ului și transferului de fișiere?

Oricare ar fi răspunsul, nu te sfătuiesc să te bazezi doar pe un singur hard disk SSD, dacă ai un calculator desktop. Foarte mulți oameni folosesc pentru partiția sistemului de operare hard disk SSD și unul HDD pentru stocarea fișierelor. Adevărat, hard disk-urile SSD nu au fost niciodată mai ieftine, dar combinarea unui hard disk SSD cu unul HDD este cea mai eficientă cale de a balansa performanța, capacitatea și prețul.

Pe altă parte, dacă ai un laptop de gaming și un SSD este cam scump pentru buzunarul tău, poți foloși și hard disk-urile SSHD la fel de bine. Acestea sunt niște hard disk-uri hibride care combină o parte de memorie NAND cu un hard obișnuit, care oferă o performanță puțin mai bună decât cele HDD. Dar chiar și așa din păcate nu pot fi comparate cu un SSD.

Desigur, că mereu ai posibilitate de a folosi un hard disk SSD pentru partiția principală a sistemului în timp ce pentru stocarea fișierelor poți folosi un HDD extern. Aceasta este o soluție bună pentru laptopuri cât și pentru calculatoarele desktop, pentru că un HDD extern nu numai că îți oferă o cale mai ieftină pentru stocarea fișierelor dar le poți ține și cu tine. Doar ține minte că aceste HDD-uri externe nu sunt chiar așa de performante, dar asta nu înseamnă că nu sunt bune pentru stocarea fișierelor. În final decizia este doar a ta!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Descoperă de ce GTX 1080 Ti este o alegere excelentă pentru performanță și gaming intensiv!

GTX 1080 Ti este o alegere excelentă pentru gaming în 2023 pentru jocurile noi care încă pot fi jucate pe această placă video.  Deși acest m...