luni, 26 noiembrie 2018

Care este cel mai bun fps pentru gaming

fps-gaming-framerate

Cel mai bun FPS pentru gaming?

Pe scurt: 30 de FPS este îndeajuns pentru jocurile single-player, 60 de FPS este ideal pentru gamingul multiplayer competitiv și orice FPS mai mare de atât este doar pentru jucătorii hardcore.

O întrebare mereu dezbătută în cercurile de gaming este; cât FPS este ideal pentru gaming. Dar răspunsul, desigură că variează foarte mult de la persoană la persoană.



În acest articol, vom încerca să răspundem la acestă întrebare odată pentru totdeauna dintr-o perspectivă imparțială.

Fie că ești nou în gaming și nu știi sigur ce este cu adevărat FPS-ul sau fie că ești un veteran în gaming cu mici dubii, cu siguranță vei putea găsi răspunsuri la majoritatea întrebărilor tale despre FPS.

Ce este sau ce înseamnă FPS? 

FPS este un acronim pentru frames-per-second sau în românește (cadre-pe-secundă). Esențial, măsoară câte imagini sau cadre pe secundă poate să transmită o placă video sau câte sunt afișate pe monitorul tău în fiecare secundă. De exemplu, dacă un joc ar rula la 1 cadru pe secundă(frame-per-second) ai vedea doar câte o imagine la fiecare secundă. Iar acest lucru pare mai mult cu o prezentare decât cu o experientă în timp real și un joc literalmente nu poate fi jucat în acest fel.

Deci, în final cu cât sunt transmise și afișate mai multe cadre pe secundă, cu atât mai fluent va fi jocul tău.


ilustratie-fps


Limite FPS 

Ochiul uman este un organ foarte avansat, dar nu poate distinge unele valori FPS. Din cauza acestui lucru și din cauza standardelor impuse de hardware, FPS-ul de fel este rontujit la următoarele valori:

30 FPS - Este o performanță atinsă de console și calculatoarele puțin mai performante. Dar țineți minte că micile scăderi de performanță pot fi simțite abia sub 20 FPS, deci orice peste 20 FPS îți permite un gaming acceptabil.

60 FPS - Acesta este scopul principal pentru majoritatea calculatoarelor de gaming. Pe console, doar jocurile care necesită mai puține resurse sau jocurile bine optimizate pot menține o rată stabilă de 60 de FPS.

120 FPS - Un framerate care este posibil doar pe monitoarele cu rata de reîmprospătare sau (refresh rates) de 144-165 Hz, iar această valoare de fel este atinsă doar de calculatoarele foarte performante. Cu toate că o consolă nu poate atinge acest FPS.

240 FPS - Cel mai mare framerate care poate fi posibil doar cu cele mai avansate monitoare de 240 Hz și cu cele mai avansate piese hardware.

Tineți minte că cu cât este mai mare framerate-ul, cu atât este mai greu pentru ochiul uman să distingă diferența. De exemplu, oricine poate observa cu ochiul liber cât de fluent este un joc la 60 FPS decât la 30 de FPS, dar diferența dintre 120 și 240 FPS este foarte greu de distins în timp real chiar și atunci când sunt comparate una lângă alta.

Care valoare FPS este cea mai bună? 

Aici vine întrebarea importantă. Dar totuși, este aproape imposibil de răspuns. De ce?

Prin simplul fapt că nu există o valoare pentru framerate care să fie ideală pentru toată lumea și pentru fiecare tip de joc. Dar dacă punem deoparte preferințele personale, am putea sumariza astfel lucrurile:

30 FPS - Este o valoare bună pentru jocurile single-player și pentru multimedia

60 FPS - Acestă valoare este relevantă doar pentru jocurile muliplayer competitive pentru că îți poate îmbunătății timpul de reacție. Chiar și mai important pentru jocurile la care animațiile sunt cheia.

120 FPS - Doar pentru jucătorii foarte competitivi

240 FPS - La fel pentru jucătorii competitivi care sunt dispuși să investească sume exagerate de bani în piese hardware ca să atingă acest framerate. Cu toate că nu prea se vede vreo diferentă între 240 și 120 FPS.

Concluzia finală:

Deci, în final, FPS-ul pe care ar trebui să îl ai este influnețat în mare parte de preferințele tale personale și de tipul de jocuri pe care le joci.

30 FPS poate fi un mod plăcut de a juca jocurile mai mult cinematice, dar când vine vorba de jocurile muliplayer, 60 de FPS oferă un avantaj care nu ar trebui ignorat.

Și în final, decât dacă ești un jucător înrăit, nu se merită să investești bani în monitoare cu rata de reîmprospătare de 100+ Hz sau în piese hardware care îți pot oferi 100+ FPS.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Descoperă de ce GTX 1080 Ti este o alegere excelentă pentru performanță și gaming intensiv!

GTX 1080 Ti este o alegere excelentă pentru gaming în 2023 pentru jocurile noi care încă pot fi jucate pe această placă video.  Deși acest m...