vineri, 11 ianuarie 2019

Sistem de operare pentru Gaming

sistem de operare pentru gaming

Care este cel mai bun sistem de operare pentru gaming?

Dacă ești pe fugă și nu ai timp să citești tot acest articol, am să îți dau un răspun mai pe scurt. Windows-ul este cel mai bun sistem de operare pentru gaming asta doar pentru că are cea mai mare selecție de jocuri disponibilă, dar totodată și pentru că marea majoritate a jocurilor rulează mai bine pe Windows decât pe Linux sau macOS.



Varietatea este cel mai mare avantaj pentru calculatoarele de gaming. În afară de numeroasele tipuri de compenente hardware de diferite feluri, propietarii totodată au oportunitatea să își aleagă și sistemul de operare după propiile nevoi. În prezent există trei opțiuni principale: Windows, Linux și macOS. Totuși acestea sunt folosite de diferite grupuri de oameni și au propiile avantaje și dezavantaje. Dar să lăsăm acest aspect deoparte și să ne concentrăm în special pe această întrebare: Care dintre acestea trei este cel mai bun sistem de operare?

În acest articol, îți voi prezenta o scurtă prezentare pentru fiecare sistem de operare în parte și vom discuta despre avantajele și dezavantajele fiecăruia și vom vedea care este cel mai bun pentru gaming.

Sumar Sisteme de operare


 În acestă secțiune vom arunca o scrută privire la istoria celor trei sisteme de operare dar și la caracteristicile lor principale.

Windows 


Microsoft Windows este, fără-ndoială cel mai larg răspândit și cel mai popular sistem de operare. Când Microsoft a lansat pentru prima oară Windows 3.0 în 1990, a fost considerat revoluționar din cauza faptului că a simplificat interfața utilizatorului și a făcut calculatoarele mai populare în rândul publicului.

De-a lungul timpului, Windows, a avut parte de mai multe reîncarnări așa zise: Windows 95, Windows 98, Windows NT, Windows 2000 și toate celalate variații minore. Iar scena gaming-ului a izbucnit odată cu popularitate dobândită de acest sistem de operare. După Windows XP a urmat mult controversatul Windows Vista puțin cam instabil care a fost înlocuit rapid de o versiune mult mai rafinată, Windows 7. După asta a urmat Windows 8 și 8.1, o altă versiune controverstă și cam criticată pentru că a forțat o interfața mai mult de tabletă decât pentru calculator.

În prezent, avem cea mai avansată și cea mai stabilă versiune de Windows de până acum: Windows 10. Ultima versiune de Windows totodată marchează o schimbare mare în abordarea lor. Decât să lanseze câte o versiune nouă de Windows odată la câțiva ani, compania a decis să lucreze și să îmbunătățească Windows 10 cu sute de actualizări gratuite.

Linux


Linux este un pic mai neobișnuit prin faptul că termenul Linux nu reprezintă doar un singur sistem de operare, ci mai degrabă o gamă larga de sisteme de operare care sunt bazate pe open-source Linux kernel. A fost creat în 1991 de Linus Torvalds încercând să ofere oamenilor un sistem de operare gratuit și felxibil.

În general, cele mai cunoscute versiuni ale acestui sistem de operare bazate pe Linux kernel este sitemul de operare publicat de Google adică Android, cu toate că acesta este folosit doar pe tablete și smartphone-uri dar nu și pe calculator. Pentru calculator cele mai populare versiuni sunt, Ubuntu, CentOS, Debian, openSUSE, Arch Linux, Fedora, SteamOS și multe altele, care sunt în totalitate gratuite și lansate de diverși dezvoltatori.

În final, totuși, Linux este mai mult pentru utilizatorii experimentați și entuziaști datorită caracteristicilor efeciente, flexibilității și cerințelor hardware mai mici în comparație cu Windows. Acestea fiind spuse, interfața acestui sistem de operare cu greu poate fi numită „prietenoasă cu utilizatorul” și programele software compatibile cu Linux sunt cam rare.

macOS


Cu toate că începutul acestui sistem de operare a fost în 1984, macOS, așa cum îl știm noi în prezent, a fost lansat abia în 2001. Este al doilea după Windows în termeni de popularitate, și este diferit în special că este găsit doar pe calculatoarele celor de la Apple, iMac și MacBook.

Celor de la Apple le place să își țină tehnologia ascunsă și sub cheie, un lucru care îi oferă acestui sistem de operare câteva anvataje dar și dezavantaje. În primul rând, macOS este optimizat să funcționeze doar cu hardware-ul de la Apple și acest lucru îl face extrem de eficient. În plus, este construit să fie cât mai aproape posibil de perfecțiune, acest lucru oferindu-i o securitate sporită, un sistem de operare cu o interfață ușor de mânuit și un favorit pentru mai multe feluri de utilizatori, obișnuiți dar și profesioniști.

Un minus pentru macOS are legătură cu avantajul lui primar - hardware-ul. Din păcate la calculatoarelor de la Apple nu poți schimba piesele hardware pentru a-i mări performanța. Iar acest lucru îi face pe oameni să fie un pic sceptici când vine vorba de prețurile lor puțin cam piperate.

Gaming - Sisteme de operare


În acestă secțiune, vom vedea cum face față gaming-ului fiecare sistem de operare în parte.

Performanță


În termeni de performanță în joc, Windows și Linux tind să fie la egalitate, cu mici fluctuații în framerate în funcție de anumite jocuri. Mai mult, în timp ce aproape orice versiune de Windows menține un nivel consistent de framerate, diferite distribuții Linux poate avea fluctuații majore în termeni de framerate.

Este greu să spui care este cea mai bună distribuție de Linux pentru gaming, dar SteamOS și Ubuntu par să fie la conducere. Cu toate acestea, Windows este mult mai consisten și de încredere, oferind o performanță superioară mai tot timpul.

macOS fară-ndoailă este ultimul dintre cele trei la performanță. Acest lucru nu este determinat de calitatea sistemului de operare însuși ci mai degrabă, din cauza limitării hardware. După cum sper că știi, cei de la Apple își construiesc calculatoarele să fie cât mai compacte și cât mai greu de personalizat, iar acest lucru îngreunează schimbarea plăcii video sau alte modificări personale. În final, cea mai bună cale pentru o performanță mai bună pe Macbook este cu  o placă video externă(GPU extern), cu toate că este o investiție puțin cam costisitoare și pe lângă asta să nu mai menționă prețul un pic exagerat pentru calculatoarele de la Apple.

Selecția de jocuri


Nu este nicio îndoială că marea majoritate a jocurilor pentru calculator(PC) sunt lansate în principal pentru Windows, pentru că este cel mai popular sistem de operare din prezent. Când cineva discută despre "Jocuri PC", în special se referă la jocuri pentru Windows.

Selecția de jocuri pentru Linux și macOS este mult mai limitată. Adevărat, suportul pentru Linux a început să crească încetișor în ultimii ani. Dacă ne uităm pe Steam, sunt peste 4000 de jocuri disponibile pe Linux în momentul de față, dar țineți minte asta, că numărul de jocuri disponibile pentru Windows este cu mult peste 20.000 de mii.

Iar pentru Mac, sunt în jur de 7000 de jocuri disponibile pe Steam.

Platforme Online


Discurile DVD și Blu-ray în mod constant sunt lăsate în spate din cauza acestor magazine online mult mai convenabile. Ba chiar mai mult, faptul că producătorii de hardware au început să abandoneze untitățile optice din calculatoarele prefabricate și din laptop-uri ajută și mai mult la acest declin al discurilor.

Cea mai populară platformă online cu siguranță este Steam, și marea majoritatea a magazinelor de jocuri terțe vând jocuri care pot fi jucate doar cu Steam. Cum am menționat mai sus, Valve oferă suport pentru toate sistemele de operare menționate mai sus.

Alte alternative pentru Steam sunt:

Origin - O platformă de la EA games unde poți cumpăra jocuri doar de EA. Oficial suportă Windows și macOS, poate fi instalată și pe Linux, dar nu funcționează așa de bine.
net - Plaforma de la Blizzard de unde poți cumpăra doar jocuri de la Blizzard. Și care la fel suportă Windows și macOS.
Microsoft Store - Această platformă, vinde jocuri și de la Microsoft dar și de la alte companii. Platforma este disponibilă doar pe Windows.
GoG - Care înseamnă Good Old Games, este  încercarea  unei companii pentru a își scoate platforma de pe Steam. Mai degrabă ei vând jocuri clasice și vechi, dar au și o mică selecție de jocuri mai noi. În prezent platforma este disponibilă doar pe Windows și macOS, dar echipa de dezvoltatori lucrează să o facă disponibilă și pe Linux în viitorul apropiat.

Concluzia


Cu toate acestea fiind spune, un lucru este sigur - Windows este cel mai bun sistem de operare pentru jocuri sau gaming, cel puțin pentru moment. Ce îl face câștigătorul indisputabil este numărul de jocuri care sunt disponibile pentru Windows. Linux și Mac, pur și simplu nu pot ține pasul cu acest lucru.


Pentru utilizatorii de Linux, o idee mai bună ar fi să își instaleze Windows pe calculatoarele lor, dacă este vorba de gaming, bineînțeles.

Și pentru utilizatorii de Mac, nu le putem recomanda nici un sistem de operare. Este un pic mai în față decât Linux când vine vorba de jocurile disponibile, dar necesită o investiție destul de mare pentru un GPU extern pentru a rula jocurile cu cerințe mai mari.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Descoperă de ce GTX 1080 Ti este o alegere excelentă pentru performanță și gaming intensiv!

GTX 1080 Ti este o alegere excelentă pentru gaming în 2023 pentru jocurile noi care încă pot fi jucate pe această placă video.  Deși acest m...