luni, 19 noiembrie 2018

PlayStation 4 Pro vs XBOX one X

PlayStation 4 Pro sau XBOX one X?

Pe scurt PS4 PRO este mai bun pentru gaming, pentru că are o gamă largă de jocuri la dispoziție, plus suport pentru VR(Relitate virtuală) o experiență unică la un preț destul de convenabil. Xbox One X, pe de altă parte, este mai superior când vine vorba de carateristicile sale multimedia, adică capabilitatea de streaming 4K și un player 4K Blu-Ray, de care PS4 Pro duce lipsă.

Ești gata pentru gamingul la rezoluție 4K? Pentru că aceste două console bine cunoscute de pe piață sunt gata! Mulți oameni au crezut că aceste console de gaming nu vor ajunge niciodată să aibă capabilități 4K decât poate în următoarea generație. Dar Sony și Microsoft au făcut un pas în față mult mai devreme ca să poată ține pasul cu viitorul standard, cât mai repede posibil.

În acest articol, vom face o comparație între Playstation 4 Pro și Xbox One X, ne vom uita la avantejele și dezavantejele ambelor console, precum și pentru a te ajute să te decizi care dintre aceste două console ți se potrivește mai bine nevoilor tale, sau care este cea mai bună.

Hardware-ul

CPU(Procesorul)

Ambele console și-au îmbunătățit procesoarele un pic mai mult în comparație cu primele modele, adică PS4 și Xbox One. Procesoarele lor încă au tot 8 nuclee, cu toate că Xbox One X are un mic avantaj față de PS4 Pro, pentru că procesorul consolei Xbox rulează la viteza de 2.3 GHz în timp ce procesorul consolei PS4 Pro rulează la viteza de 2.1 GHz. Dar această diferență minoră nu este chiar așa de importantă...

GPU(Placa Video)

Acum, aici vom vedea cea mai mare îmbunătățire ale acestor console.

Ambele console prezintă îmbunătățiri masive la departamentul grafică video, PS4 Pro are o placă video TFLOP 4.2 și Xbox One X are o placă video TFLOP 6. În plus PS4 Pro are 8 GB de memorie RAM și 1 GB de memorie RAM în plus pentru procesele din fundal, în timp ce Xbox One X are în total 12 GB de memorie RAM. Ambele console folosesc memorie RAM GDDR5.

În afară de cele mai importante specificații menționate mai sus, ar trebuie să notezi și că:

Ambele console au un spațiu de stocare intern de 1 TB. Consola PS4 Pro are un player video Blu-Ray obișnuit în timp ce Xbox One X are unul 4K

Performanță

A fost o mică controversă în jurul consolei PS4 Pro, pentru că de fapt consola nu rulează jocurile în 4K nativ. Ci mai degrabă, redă jocurile aproape într-o rezoluție 4K și apoi recurge la nisțe tehnice avansate de mărire și optimizare a imaginii pentru a părea că jocurile rulează la rezoluție 4K.

Pe de altă parte, consola Xbox One X, își propune să o ofere o experiență de gaming la 4K nativ. Și desigur că placa sa video mult mai puternică face acest lucru foarte posibil, chiar dacă diferențele de calitate a imaginii sunt aproape de neobservat între cele două console..

Preț 

Este o mică diferență de preț între cele două console, PS4 Pro fiind cea mai ieftină consolă dintre cele două. Adică consola produsă de Sony capabilă de performanță 4K a fost lansată pe piață la prețul de 400 USD sau 1.799.99 Lei pe piața românească, în timp ce consola Xbox One X are un preț mai mărișor în jur de 500 USD sau aproximativ 2.200 de Lei pe piața românească.

Selecția de jocuri pentru consolă


 

Haide să fim sinceri: nu prea te interesează micile amănunte despre hardware și performanță când vine vorba despre console. Spre deosebire de calculatoarele de gaming, consolele sunt făcute să fie mai simple, mai accesibile și pentru a fi o alternativă mult mai convenabilă cu un sigur scop - gaming.

Deci, la acestă categorie care dintre cele două console prezintă un avantaj?

Consola Playstation a avut mereu exclusivități mai multe și mai bune decât Xbox și acest lucru se aplică și pentru acestă generație de console. Și acesta este și motivul major pentru care consolele Playstation 4 sau vândut mult mai bine decât Xbox One.

Pe lângă acest fapt mai este încă un aspect important de luat în seamnă: VR(Relitate Virtuală). Consola PS4 are suport pentru VR, la fel ca și celelalte console PS4. Ochelarii pentru VR(Relitate Virtuală) ai consolei PS4, sunt unii dintre cei mai buni de pe piață în prezent. În schimb, consola Xbox One X nu are suport pentru VR.

Compatibilate inversă 

Un avantaj pe care Microsoft îl are peste Sony este că Xbox One X, la fel ca și celelalte versiuni Xbox One sunt compatibile cu jocurile pentru Xbox din generațiile trecute. Iar acest lucru îi permite utilizatorului să joace pe Xbox One chiar și jocurile mai vechi pe care le deține, lansate pentru Xbox sau Xbox 360.

Sony pe altă parte suportă compatibilate inversă doar via Playstation Now, o subscripție bazată pe serviciul de streaming live al jocului. Indiferent dacă deții deja o consolă Playstation mai veche, trebuie să plătești o taxă de $100 anual ca să poți avea acces la platforma Playstation Now. Nu numai că este un preț cam piperat, dar totodată:

Nu ține cont de faptul dacă ai deja unele jocuri achiziționate în afara platformei Playstation Now. Necesită o conexiuse stabilă la internet de minim 5 Mbits. Le permite utilizatorilor să acceseza doar o selecție de jocuri și nu toate jocurile care au fost lansate pentru versiunile mai vechi de Playstation.

Jocurile Online

Dacă tot vorbim de serviciile de subscripție Sony, să vorbim și despre subscripția PS+ care este necesară dacă vrei să joci jocurile online și te costă $60 pe an. Dar asta nu este tot - subscripția PS+ vine la pachet cu câteva jocuri gratis în fiecare lună: 2 jocuri PS4, 2 jocuri PS3 și 2 jocuri PSVita (cu toate că Sony va scoate din această ofertă jocurile pentru PS3 și PSvita undeva în 2019). Utilizatorii își vor păstra toate jocurile pe care le-au primit de-a lungul subscripției PS+ și le pot juca atât timp cât acestă subscripție este activă. Și pe lângă acest lucru, abonații au parte de reduceri mai mari în Playstation Store.

Pe de altă parte, Xbox are Xbox Live Gold, o subscripție similară bazată pe același serviciu care la fel este necesară pentru a juca jocuri online, îți oferă până la 6 jocuri pentru Xbox One și Xbox 360 în fiecare lună (care la fel pot fi jucate doar dacă subscripția este activă), și le oferă abonaților reduceri mai mari în Microsoft Store, la fel ca PS+. Recent acestă subscripție s-a ieftinit, după ce Microsoft a redus prețul pentru subscripția anuală de la $60 la $40. Și mai mult de atât, consolele Xbox One au compatibilate inversă pentru marea majoritate a jocurilor pentru Xbox 360, așa că te poți juca acele jocuri chiar dacă nu deții o consolă din generația anterioară.

Concluzia finală: În final, care consolă este mai superioară? 

Răspunsul meu este: Playstation 4 Pro.

De ce? Păi iată câteva motive:

PS4 Pro are o valoare mai bună. Da așa este PS4 Pro nu rulează jocuri în rezoluție nativă 4K. Totuși, diferența nu este vizibilă chiar deloc. De fapt, soluția pe care o oferă Sony este mult mai inteligentă, pentru că îți aduce pe ecran jocuri la rezoluție 4k la un preț mult mai rezonabil.

Are jocuri mult mai exclusive. Așa cum am menționat mai devreme, aceste jocuri superbe și exclusive au contribuit foarte mult la popularitatea platformei Playstation. Cu consola PS4 ai acces la binecunoscutele jocuri cum ar fi, Bloodborne, seria Uncharted, The Last of Us, Horizon Zero Dawn și multe alte jocuri care abia au fost lansate sau urmează să fie lansate.

Are suport VR. Desigur, că va trebui să cumperi separat setul de ochelari PSVR, dar in lumea jocurilor, VR este la fel de important ca rezoluția 4K.

Este adevărat, consola Xbox One X are componente hardware mai bune si putere grafică un pic mai bună, dar cum am spus mai sus, nu se merită pentru pentru câteva sute de lei în plus. Singurele motive concrete pentru ați lua o consolă Xbox One X și nu PS4 Pro este dacă:

Ești fan Xbox de foarte mult timp cu gamă largă de jocuri mai vechi pe care vrei să le joci pe One X, sau dacă vrei să ai un player video Blu-Ray 4k pe consolă.

PlayStation 4 Pro pro și contra:
Pro Contra
+Valoare mai bună. -Nu are suport nativ 4K
+Realitate Virtuală(PSVR) -Nu are compatibilate inversă pentru jocuri
Xbox One X pro și contra:
Pro Contra
+Componente hardware puțin mai puternice. -Puțin mai scump
+Suport nativ pentru calitate 4K -Valoare preț puțin nejustificată
+Player Blu-Ray la rezoluție 4K -Fără suport pentru VR(Realitate Virtuală)

Ce vrei să spui cu asta?

Că Playstation 4 s-a vândut mult mai bine decât Xbox One de la lansare, că este mult mai favorizată și că Microsoft ar fi trebuit să încerce să ofere servicii mai bune la prețui similare cu cele oferite de Sony, decât să încerce să concureze cu PS4 Pro printr-o demostrație de putere brută. Dar desigur că fiecare are preferințele lui. O mică observație, eu nu spun că Xbox One X este o consolă teribilă - ba chiar din contră, este superioară consolei PS4 PRO tehnic vorbind. Ce o pune într-o lumină mai proastă sunt deciziile neproductive luate de Microsoft.

Dacă te-ai decis, atunci mergi și cumpărăți consola favorită!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Descoperă de ce GTX 1080 Ti este o alegere excelentă pentru performanță și gaming intensiv!

GTX 1080 Ti este o alegere excelentă pentru gaming în 2023 pentru jocurile noi care încă pot fi jucate pe această placă video.  Deși acest m...