marți, 16 octombrie 2018

Cum să ai grijă de hard disk-ul tău ca să îi prelungești durata de viață


Cum să ai grijă de hard disk-ul tău?

Mai târziu sau mai devreme, toate hard disk-urile se vor strica, dar asta nu înseamnă că toate hard disk-urile se vor strica la aceiași rată. În prezent, viața medie a unui hard disk este de aproximativ șase ani. Aproape 50% din hard disk-uri supraviețuiesc până la această media. Și câteodată o moarte prematură a hard disk-ului poate fi aruncată asupra producătorului, dar foarte rar se poate întâmpla acest lucru, hard disk-urile se strică mai devreme de termen pentru că nici noi nu avem grijă de ele așa cum ar trebui. Dacă vrei să afli cum îi poți prelungi durata de viață unui hard disk citește acest articol.


Pentru unii dintre noi, acest concept este unul ciudat. Hard disk-urile sunt prinse bine de calculator, nu-i așa? Chiar este necesar să „avem grijă de ele”? S-ar putea să fi surprins. Dar haideți mai întâi să vedem niște cauze comune pentru care hard disk-urile se strică și ce poți face ca să previi aceste lucruri. Nu vrei să iei parte la moartea hard disk-ului tău, nu-i așa?

Atenție: Acest articol este pentru hard disk-urile tradiționale și aceste lucruri nu se aplică și pentru hard-urile noi SSD. Chiar dacă și hard-urile SSD au parte de aceiași soartă, dar din motive diferite.

Cauza numărul 1: Daunele fizice cauzate Hard Disk-ului


hard disk daune fizice


Cea mai rapidă cale să ologești un hard disk rapid, este prin traume fizice. Sună evident, știu, dar hard-urile sunt mult mai fragile decât te-ai aștepta tu să fie. Acestea au câteva părți mobile în interior care pot funcționa defectuos chiar și la cel mai mic șoc. O simplă mișcare bruscă în timp ce hard disk-ul funcționează și ai putea avea probleme mari.

Ce poți face în legătură cu acest lucru? Pentru o bună siguranță, nu scoate niciodată hard disk-ul / hard disk-urile din calculator după ce au fost instalate acolo. Dacă chiar este necesar acest lucru - și singurul motiv întemeiat să faci acest lucru, ar fi dacă ți-ai transfera hard disk-ul la un alt calculator - fă acest lucru cu atenție și fără grabă și folosește uneltele potrivite.

La fel, nu mișca sau bâțâii calculatorul în timp ce este pornit. Ține-l într-o locație în care este ferit de loviri accidentale.

Acestea fiind spuse, hard disk-urile pentru laptop sunt mult mai robuste decât cele pentru desktop și hard disk-urile externe. Nu ar trebuie să fi prea atent atunci când te plimbi cu laptop-ul în mână, dar totuși fi atent. Din nou, doar o bușitură ușoară de birou sau în perete în timp de hard disk-ul este activ ar putea să îți cauzeze o corupție de date pe acesta.

Cauza numărul 2: Căldura excesivă în jurul Hard Disk-ului


hard disk caldura excesiva


Ca multe alte componente de calculator, hard disk-urile sunt fabricate să opereze în raza unor temperaturi optime. Această rază variează în funcție de hard, model și producător, dar atâta timp cât acestea nu depășesc acea rază, totul o să fie bine.

Problema este cum să menții temperatura în limite normale. Dacă nu ești îndeajuns de atent ca să menții un flux de aer modest în carcasa calcualtorului tău, poți avea parte de niște temperaturi foarte ridicate în interioul calcualtorului cu mult peste temperatura ambientală din camera ta. Chiar dacă tu nu resimiți această temperatură, dar componentele calcualtorului tău cu siguranță vor suferi din cauza acestor temperaturi.

Ce poți face în legătură cu acest lucru? În primul și în primul rând, ar trebui să deschizi carcasa calculatorului (evident după ce l-ai oprit) și să cureți tot praful care s-a acumulat în interior. Folosește un spray cu aer comprimat pentru colțuri și spațiile înguste. Apoi asigurăte că ventilatoarele calculatorului funcționează. Acestea ar trebui pe o parte să tragă aer și pe cealaltă să îl scoată din calculator sau viceversa.

La laptop-uri acest lucru poate fi chiar mai grav spre deosebire de calculatoarele desktop. Pentru că în carcasa acea micuță a laptop-ului se adună și mai repede praf, deci curățarea lui este o prioritate și mai mare. Totodată fi sigur să îți așezi laptop-ul pe o suprafață dreaptă și rezistentă pentru a minimiza strângerea prafului în interior și pentru a maximiza circulația fluxului de aer. Dacă neglijezi acest lucru, cu siguranță laptop-ul tău se va strica repede.

Ai face bine să învestești într-un cooler pentru laptop. Acestea sunt grozave, pentru că îți oferă o suprafață dreaptă, rezistentă și îți mărește și fluxul de aer pentru laptop.

Cauza numărul 3: Fragmentarea fișierelor pe Hard Disk


hard disk fragmentarea fisiereleor


Fragmentarea fișierelor în sine nu este o cauză directă care să provoace daune hard disk-ului. Totuși, acest lucru poate face ca hard-ul tău să funcționeze mai greu atunci când trebuie să găsească toate părțile care au compromis un anumit fișier(în timp ce fișierele se fragmentează, mici părți din fișier se împrăștie pretutindeni pe hard disk, în loc să rămână într-un singur loc). Și astfel din cauză că hard-ul lucrează și mai mult, apare uzura.

Dovezile unei uzuri mărite s-ar putea să nu fie prezente pentru un timp, dar odată cu timpul se va observa acest lucru.

Ce poți face în legătură cu acest lucru? Răspunsul scurt și rapid: defragmentarea. În timp ce fragmentarea nu este chiar așa o mare problemă pentru partițiile NTFS față de partițiile FAT32 ale trecutului, este totuși o problemă care nu ar trebui sărită cu vederea când vine vorba de mentenanța calculatorului. Nu ști cum să faci o defragmentare? Citește aici: Cum să îți defragmentezi hard-ul!

Defragmentarea îți va îmbunătății viteza calcualtorului deoarece fișirele tale pot fi citite mult mai repede de pe hard. În plus, dacă vei avea nevoie vreodată să îți recuperezi un fișier pierdut, defragmentarea poate face mai ușor acest proces.

Cauza numărul 4: Opririle și pornirile frecvente ale Hard Disk-ului


hard disk opriri si porniri frecvente


Cea mai solicitantă acțiune pentru un hard disk este pornirea și oprirea. Mai în special, actul în sine de rotire a disk-ului din interior și oprirea lui poate produce o fricțiune în plus pe disk și acesta se poate uza mai repede.

Ce poți face în legătură cu acest lucru? Păi este o regulă simplă pe care ar trebui să o urmezi. Nu este bine nici să ții hard disk-urile pornite toată ziua, dar totodată nu este bine nici să le oprești de mai multe ori pe zi.

Acum te-ntrebi, „Păi și cum mențin o balanță atunci?”. Păi o regulă generală pentru acest lucru este, dacă pleci de acasă mai mult de o zi, închide calculatorul. Dacă pleci de acasă doar pentru câteva ore, ar trebui să îți pui calculatorul pe modul sleep sau hibernare. Acestea fiind spuse, fie îți poți lăsa calculatorul pornit sau să îl pui în modul sleep cu hard disk-urile oprite atunci când pleci de acasă timp de câteva ore.

Cauza numărul 5: Fluctuațiile de tensiune asupra Hard Disk-ului


hard disk supratensiune


Electricitatea nu este mereu constantă. Sunt momente când voltajul sare peste limitele normale - chiar și timp de câteva nanosecunde - acest lucru este numit supratensiune. Ce este nasol la aceste fluctuații de tensiune este că acestea pot provoca daune dispozitivelor electronice, și care în această categorie sunt incluse și componentele de calculator. O fluctuație de tensiune la timpul nepotrivit ți-ar putea prăji hard disk-ul.

Ce poți face în legătură cu acest lucru? Folosește un dispozitiv care te protejează de supratensiune. Aceste dispozitive moderne detectează supratensiunea și o deviează departe de dispozitivele care sunt conectate la electricitate. Sunt aceste dispozitive anti supratensiune infailibile? Nu, cu siguranță nu. În funcție de ce dispozitiv îți cumperi, aceste te poate proteja în special de anumite niveluri ale supratensiuni. Este o idee bună să investești într-un astfel de dispozitv dacă vrei să îți ti calculatorul în siguranță.

Concluzia finală

Este posibil ca hard disk-ul tău să se strice chiar și după ce ai avut grijă de el. Dar sunt șanse foarte mici ca acest lucru să se întâmple. Dacă ești diligent și urmezi sfaturile care au fost scriese mai sus, hard disk-ul tău (prezent sau viitor) va avea o durată de viață mai lungă și o să îți dea mai puține dureri de cap.

Tu ce alte chestii ai făcut ca să prelungești viața hard disk-urilor tale? Împărtășește recomadările tale cu noi comentând mai jos!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Descoperă de ce GTX 1080 Ti este o alegere excelentă pentru performanță și gaming intensiv!

GTX 1080 Ti este o alegere excelentă pentru gaming în 2023 pentru jocurile noi care încă pot fi jucate pe această placă video.  Deși acest m...