marți, 23 octombrie 2018

Defragmentarea hard disk-ului: Este utilă?



Defragmentare hard disk

Ce este defragmentarea și când trebuie făcută?

Accesarea fișierelor de pe hard disk poate fi un factor care limitează viteza unui calculcator. Hard disk-urile obișnuiau să fie o mare bătaie de cap și fragmentarea fișierelor le îngreunau și mai rău viteza de funcționare. Cu noua tehnologie de partiție (NTFS), hard disk-urile cu mărimi de terabiți, și hard disk-urile SSD(Solid State Drives) setează noi standarde și fragmentarea nu mai este o problemă așa de mare și programele pentru defragmentare sunt aproape învechite. Aproape! Dar când trebuie un hard disk defragmentat?


Dacă ai un hard disk tradițional (fără memorie flash) care este aproape de capacitatea maximă de stocare sau este foarte mult fragmentat, ai șanse mari ca defragmentare să îți îmbunătățească drastic viteza calculcatorului tău. Citește în continuare dacă vrei să afli când ar trebui să îți defragmentezi hard disk-ul și ce fel de program să folosești.

De ce este încă fragmentarea o bătaie de cap?


 Indiferent de ce fel de partiție ai sau cât de mari sunt fișierele tale, fragmentarea va avea loc pe hard disk. Cu cât ștergi, scrii și editezi fișierele de pe hard disk mai mult, cu atât sunt mai mari șansele de fragmentare...

Atunci când un fișier devine mai mare decât spațiul care este disponibil în acel sector în care este, sau atunci când un fișier este prea mare să fie stocat într-un singur loc pe hard disk. În ambele situații de mai sus, sistemul de operare va stoca acel fișier în locații diferite, adică în mai multe fragmente. Cu cât se întâmplă mai des acest lucru, cu atât hard disk-ul tău devine mai fragmentat și sitemului de operare îi va lua mai mult timp să acceseze acele fișiere fragmentate. De asta defragmentarea îmbunătățește viteza sistemului tău.

Când ar trebui să îți defragmentezi hard disk-ul?


 Ar trebui să îți defragmentezi hard disk-ul dacă este fragmentat mai mult de 5-10%.

O mică observație. Eu mă refer doar la hard disk-urile magnetice (HDD). Dacă ai un hard disk SSD cu memorie flash, nu ar trebui să îl defragmentezi niciodată!

Unealta de defragmentare din Windows este numită, Defragment and Optimize(Windows 10) și Disk Defragmenter(Windows 7)

Pentru majoritatea oamenilor unealta de defragmentare din Windows face o treabă decentă. Iți spune cât la sută este fragmentat hard disk-ul tău, îți poți defragmenta hard disk-ul, poți programa defragmentarea la o anumită dată, fără să mai instalezi și alte aplicații.

Poți porni acestă aplicație prin trei moduri diferite:

1. Apeși Start > All Programs > Accessories > System Tools > Disk Defragmenter
2. Deschizi My Computer, dai click dreapta pe hard disk-ul tău sau pe una din partiții, selectezi Properties, apeși pe tabul Tools și apeși Defragment now... Acest lucru va rula Disk Defragmenter cu care îți vei putea defragmenta hard disk-ul.
3. Apasă tasta widows de pe tastatură + R să rulezi fereastra Run. Apoi tastează în fereastra Run dfrgui.

Înainte să îți defragmentezi hard disk-ul sau o partiție, ar trebuie prima dată să apeși butonul Analyze disk ca să vezi cât de fragmentat este acesta, apoi dacă hard disk-ul este fragmentat mai mult de 5-10% atunci este momentul să apeși butonul Defragment now.
windows defragmenter
După care tot ce trebuie să faci este să ai răbdare să se termine procesul de defragmentare. Simplu ca bună ziua.

Mult succes cu defragmentarea!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Descoperă de ce GTX 1080 Ti este o alegere excelentă pentru performanță și gaming intensiv!

GTX 1080 Ti este o alegere excelentă pentru gaming în 2023 pentru jocurile noi care încă pot fi jucate pe această placă video.  Deși acest m...