joi, 11 octombrie 2018

Câteva lucruri pe care ar trebuii să le iei în considerare înainte să îți cumperi un hard nou

Hard disk-urile sunt niște componente cheie pentru calculatoarele moderne. Este normal să îți cumperi unul nou odată la câțiva ani, fie să îl înlocuiești pe cel vechi, sau că îți adaugi unul în plus la calculator. Dar cu atâtea opțiuni pe piață, care este cel mai bun hard disk pentru tine? Sau pe care ar trebui să îl cumperi?

Vestea bună este că achiziționarea unui hard disk nu este așa de dificilă. De fapt, există o grămadă de felxibilatate și liberatate! Atâta timp cât urmezi aceste instrucțiuni sau ghid, nu ar trebui să te îngrijorezi că s-ar putea să cumperi hard disk-ul nepotrivit.



1. Hard disk obișnuit versus SSD(Solid State Drive) 

Primul și cel mai important pas când vine vorba de spațiul de stocare este dacă îți trebuie sau nu un hard SSD(Solid State Drive). În timp ce un hard SSD îndeplinește aproape aceiași sarcină ca și un hard tradițional (HDD), vine cu propiul set de argumente pro și contra.

Pentru necunoscători, un hard SSD este un tip de hard disk care folosește memorie flash pentru stocarea datelor, în loc de un disk de metal care se învârte așa cum au tradiționalele hard disk-uri. Gândiți-vă la acest hard SSD ca și cum ar fi un stick USB masiv. Dar cât de importantă este această distincție oare?


În primul rând, rata de scriere și citire ale acestor hard disk-uri SSD este mai rapidă. În al doilea rând, un hard disk SSD consumă mai puțină energie și acest lucru îți poate extinde durata de viață a bateriei de la laptop. În al treilea rând, hard disk-urile SSD nu au părți mobile așa că acestea sunt mai silențioase și au o durată de viață mai lungă. Partea mai nasoală este că hard disk-urile SSD sunt mai scumpe și au o capacitatea mai mică de stocare decât hard disk-urile HDD la același preț.

Concluzia finală?

Dacă ai un buget mai redus, cumpără-ți un hard disk tradițional HDD. Dacă cumperi hardul ca o unitate de rezervă, la fel cumpără-ți un hard disk tradițional HDD. Și când vine vorba de hard disk-uri HDD, nu ai cum să dai greș cu un hard disk Western Digital Gold, 1TB, SATA III, 7200 RPM

Dar dacă pe acel hard vei rula un sistem de operare sau vei ține o grămadă de fișiere care sunt mereu accesate sau în special jocuri video, atunci cumpără-ți un hard disk SSD. Și când vine vorba de un hard disk SSD nu ai cum să dai greș cu un Samsung SSD 500GB 860 Evo, care are o performanță și o durată de viață bună.

2. Mărimea  interfaței

Odată ce te-ai decis între SSD și HDD, trebuie să îți alegi forma și mărimea fizică a interfaței. Din fericire sunt doar două opțiuni pentru acestă categorie și opțiunea corectă este cel mai bine influențată de configurația ta curentă.

Hard disk-urile vin din fabrică cu o interfață în două mărimi: 3.5 inci sau(8.89 cm) și 2.5 inci sau(6.35 cm).



În hard disk-urile tradiționale, datele sunt stocate pe un disk de metal rotitor, așa că acest lucru înseamnă că este nevoie de o interfața mai mare pentru a extinde capacitatea. Pentru acest motiv hard disk-urile pentru desktop au în general interfața de 3.5 inci sau(8.89 cm) în mărime cu o capacitatea maxima în general de aproape 12 TeraBiți, în timp ce laptop-urile au în general o interfață cu mărime de 2.5 inci sau(6.35 cm) cu o capacitate maximă în general de 4 TeraBiți.

Pe altă parte, SSD-urile sunt mai mici în mărime pentru că acestea nu au componente mobile. Astfel de hard disk-uri au mărimea interfaței din fabrică de 2.5 inci sau(6.35 cm). Dar să zicem că vrei să conectezi un hard SSD la o interfață de 3.5 inci sau(8.89 cm), cum faci acest lucru? Păi poți cumpăra un adaptor special pentru o astfel de situație. Cum ar fi acest Adaptor HDD/SSD 2.5 inch la 3.5 inch

Când vine vorba de conexiunea lor, cele mai moderne hard disk-uri, ambele SSD și HDD folosesc conectori SATA. Hard disk-urile mai vechi, care au fost create înainte de standardul SATA cel mai probabil foloseau conectori IDE. Și dacă îți cumperi un hard disk extern, pe acesta îl poți conecta la calculator printr-un port USB.

3. Perfomanța și specificațiile hard disk-urilor 

Acum că știi ce fel de hard să îți cumperi, este timpul să îți găsești unul care să se potrivească nevoilor tale. Iată ce trebuie să iei în calcul:

Capacitatea de stocare. Hard disk-urile HDD vin în mărimi diferite, care ajung până la 16 Terabiți capacitate de stocare per hard, din cauza limitărilor fizice. Pe altă parte, hard disk-urile SSD sunt mult mai mici în capacitatea de stocare, aproximativ între 60 și 128 de GB.

Rata de transfer. Performanța unui hard HDD comercial este determinată de mai mulți factori, dar rotațiile pe minut(RPM) este un factor important. Mai multe rotații pe minut înseamnă o rată de transfer mai mare pentru hardul tău.

Poți ignora viteza pentru SATA. De exemplu, pe un hard disk modern poate fi listat gen 3.0GB/s(3 Gigabiți pe secundă) și 7200RPM. Prima valoare este viteza pentru SATA, care descrie  teoretic o viteza maximă pentru conexiunea SATA. Dar nici un HDD nu poate transfera date la o asemenea viteză. Dar, un hard disk cu 7200 de RPM este mult mai rapid decât un hard disk cu 5400 de RPM.

Spațiul cache. Când un hard disk trebuie să transfere date de la o secține a hard-ului la alta, folosește o zonă specială care este încorporată în memorie numită cache buffer.

Cu cât memoria cache este mai mare, aceasta ajută la un transfer de date mai rapid, deoarece pot fi stocate pe hard un volum mai mare de date deodată. HDD-urile moderne au un cache buffer în mărime de 8MB până la 256MB.

Timpul de acces. HDD-urile tradiționale au câțiva factori care influențează o performanță mai bună, cum ar fi timpul necesar ca hardul să citească sau să scrie date pe hard.

Deși este adevărat că două hard disk-uri de 7200 de RPM pot avea performanțe diferite (ex. unul dintre ele poate fi mai lent la poziționarea capătului de citire), dar nu este nici un standard pentru a compara timpul de acces. Plus, majoritatea hard disk-urilor funcționează la standarde similare în zilele noastre, așa că nu îngrijora așa de mult când vine vorba despre acest detaliu în special.

Pentru hard-urile SSD, ai face bine să verifici viteza succesivă de citire și de scriere. Atâta timp cât aceste viteze sunt în jur de viteza maximă pentru conexiune SATA (adică 3.0 GB/s), care de obicei cam așa sunt, totul este în regulă.

Rata de eșec. Decând HDD-urile sunt mecanice, uzura și defectele sunt de aștepat de-a lungul timpului, dar nu toate HDD-urile se uzează la aceiași rată. Unele modele au șanse să se strice cam în 12 luni altele au o durată de viață de peste 6 ani. Este responsabilitatea ta să te documentezi în legătură cu aceste informații înainte să îți achiziționezi un hard. Și mai în special să te documentezi în special care este durata de viață pentru modelul de hard pe care o să îl cumperi.

După multe studii și experimente, hardurile SSD au tendința să reziste mai mult, (în media un SSD are o viață de 2 milioane de ore), apoi hardurile HDD în media au o durată de viață în jur de 1.5 milioane de ore. Dar, pentru o funcționare pe termen lung fără deconectare și utilizate pentru backup de date, hard-urile HDD s-au dovedit a fi mai de încredere decât hard-urile SSD.

4. Prețul hard disk-urilor 

Când ești la cumpărături, dai peste o gamă largă de hard disk-uri și care arată foarte similar la prima vedere. Tu decizi care sunt cei mai relevanți factori și caracteristici pentru tine și nevoile tale. Și apoi alegeți un hard necesar pentru nevoile tale.

O modalitate bună de a determina valorea per GB este să împarți prețul hard-ului cu capacitatea maximă a hardului. De exemplu, să ne uităm la acest HDD WD Black 1TB, 7200rpm, 64MB cache, SATA III costă în jur de 379 de lei și dacă facem un simplu calcul: 379/1000=0.379 bani per giga.

HDD-ul WD Black 1TB este o achiziție foarte bună pentru consumatorul de rând. Dar prețul pentru același HDD de 2TB adică HDD WD Black 2TB, 7200rpm, 64MB cache, SATA III aproape că se dublează, adică mai exact 570 de lei, dar dacă facem și aici același calcul: 570/2000=0.285 bani per GIGA.  După cum vedeți unele harduri cu o capacitate de stocare mai mare pot fi mai ieftine când vine vorba de rația preț capacitate.

Același lucru poate fi spus și despre hard disk-urile SSD.

Hard disk-ul Samsung SSD 250GB 860 Evo are un preț modest, dar un hard Samsung SSD 500GB 860 Evo îți oferă o capacitate dublă la un preț mult mai mic comparând rația preț capacitate. Și când ajungi la un hard Samsung SSD 1TB 860 Evo portofelul tău începe să transpire, dar acest hard îți oferă cel mai bun preț în comparație cu rația preț capacitate.

Acestea fiind spuse, nu rămâne decât să te apuci de cumpărături. Mult succes!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Descoperă de ce GTX 1080 Ti este o alegere excelentă pentru performanță și gaming intensiv!

GTX 1080 Ti este o alegere excelentă pentru gaming în 2023 pentru jocurile noi care încă pot fi jucate pe această placă video.  Deși acest m...