luni, 5 noiembrie 2018

Menținerea laptopului la temperatura optimă

Cum îți poți ține laptolul la o temperatură optimă atunci când te joci?

Laptop-urile pentru gaming sunt cu adevărat o capodoperă. Sunt (relativ) ușoare, portabile și vin la pachet cu procesoare și plăci foarte puternice într-o formă foarte compactă. Dar din păcate, chiar acestă formă compactă este slăbiciunea lor.  Dar care este temperatură optimă pentru un laptop?

Chiar până și laptop-urile obișnuite generează cantități masive de căldură. Și dacă mai pui și o placă video puternică în laptop, situație devine brusc și mai rea. Pentru că până și producătorii de compenente hardware sunt limitați și nu pot face chiar așa de multe pentru a ține un spațiu atât de înghesuit rece.



Deci, cum îți ți laptopul la temeraturi optime când te joci? Din fericire sunt câteva lucruri pe care poți să le faci cum ar fi să te asiguri că sistemul de răcire cu care vine laptop-ul funcționează cum trebuie sau poate să îl și îmbunătățești puțin.

Citește în continuare dacă vrei să afli cum.

Pasul unu: Poziționarea corectă a laptopului


pozitionare laptop corecta


De preferat, un laptop ar trebui să fie poziționat pe o suprafață dreaptă și solidă când este folosit, în special când este folosit la putere maximă.

Când este poziționat pe o suprafață cum ar fi patul sau în poala ta, câteva sau poate toate ventilatoarele de sub laptop care îl răcesc s-ar putea să fie acoperite și astfel fluxul de aer este îngreunat iar acest lucru va împiedica sistemul de răcire să funcționeaza optim. În schimb, când laptop-ul este poziționat pe suprafață solidă, picioarele de cauciuc îl ridică ușor și acest lucru va ajuta ventilatoarele să tragă suficient aer rece pentru răcire.

Dacă se întâmplă să nu ai nicio suprafață solidă pe care să îți pui laptop-ul, poți face următoarele lucruri:

Ține laptopul în poala ta fără să îi blochezi ventilatoarele.

Folosește o carte o cutie sau orice altceva similar cu o suprafață solidă pe care să pui laptop-ul.

Pasul doi: Curățarea laptopului




Acum că fluxul de aer circulă cum trebui în laptop, praful se va strânge inevitabil înăuntru. Nu este nici o cale posibilă prin care să previi depunerea prafului în interior și ce mai bună soluție este să îți cureți laptopul în mod regulat, de preferat o dată la trei sau șase luni.

Acum, curățarea unui laptop se face foarte ușor, iată ce ar trebui să faci:

Cumpărăți un Spray cu aer comprimat. Acesta este singurul lucru care îți va trebui la curățarea laptop-ului fară să îl deschizi. Prima oară asigură-te că laptopul este oprit și rece înainte să începi. Întoarce laptop-ul invers să se vadă grila de ventilație de pe partea inferioară, sau în părțile laterale. Apropie Spray-ul cu aer comprimat aproape de grila de ventilație. Atenție: Asigurăte că ți spray-ul în poziție verticală, ca nu cumva aerul lichid din spray să curgă în laptop și să îl strice. Mișcă și înclină laptopul să îi cureți interioul bine din fiecare unghi. Continuă să faci acest lucru până când nu mai vezi că iese parf din el. Repetă acest pas pentru fiecare grilă de ventilație.

Pasul trei: Răcire spulimentară pentru laptop



În afară de măsurile menționate mai sus de ați curăța și ați menține sistemul internal de răcire în parametri normali, știai că îți poți cumpăra un suport de răcire pentru laptop, sau un cooling pad?

Acesta este un accesoriu destul de util și relativ ieftin care te poate ajuta foarte mult să elimini din căldura excecivă generată de laptop. De fapt acest accesoriu este aproape indispensabil în cazul unui laptop de gaming.

Modul prin care suporturile de răcire pentru laptop-uri(cooling pads) funcționeaza este foarte simplu: așezi suportul pe o suprafață dreaptă, apoi pui laptop-ul deasupra suportului și îl conecrezi la laptopul tău printr-un port USB și apoi ventilatoarele își vor face singure treaba. În final vei vedea o îmbunătățire drastică și temperaturi mai scăzute de-a lungul sesiunilor de gaming datorită fluxului de aer mărit.

Măsuri adiționale

Dacă ai aplicat toate măsurile de mai sus și laptop-ul tău tot se supraîncălzește, atunci s-ar putea să ai probleme cu partea hardware sau software, adică mai pe "românește" ori ai probleme cu componentele fizice din laptop(hardware) ori ai probleme cu niște programe instalate pe laptop(software).

Componente hardware slabe

Este adevărat că un GPU(placă video) dedicat inveitabil va produce o cantitate mai mare de căldură, dar dacă este vorba de un GPU low-end care este forțat cu jocuri moderne, atunci s-ar putea ca temperatura să sară peste nivelul critic. Și aceiași regulă este valabilă și pentru CPU(procesor) care au chip-uri video integrate (adică aproape toate procesoarele Intel) și poate câteva și din procesoarele AMD din seria Athlon.

Deci dacă observi niște scăderi majore în performanță acompaniate de căldură excesivă, atunci acest lucru înseamnă că procesorul grafic al laptop-ului a ajuns la temeraturi critice. Și asta înseamnă că trebuie să îți îmbunătățești răcirea, fie prin curățarea laptop-ului sau prin achiziționarea unui cooler pentru laptop(cooling pad), de preferat ar fi ambele.

Dacă nici aceste lucruri nu te ajută, atunci mai rămân două lucruri de făcut:

Pune setările în joc pe low. Evident, acest lucru va face ca placa video să lucreze mai ușor și nu va mai genera așa multă căldură. Este bine să începi cu setările care forțează cel mai mult placa video cum ar fi Ambient Occlusion sau Anti-aliasing, cu toate că și reducerea rezoluției este o modalitate bună de a ajuta o placă video slabă să țină pasul cu timpul.

Cumpărăți un GPU extern. Aceasta este o cale excelentă de a avea putere grafică echivalentă ce cea a unui calculator desktop și astfel vei reduce căldura generată de laptop-ul tău. Cu toate că nu toate lumea își permite un GPU extern din cauză că sunt cam scumpe, dar dacă îți permiți așa ceva, dă-i bice.

Verifică ventilatoarele laptopului



Cele mai multe laptop-uri moderne (în special cele destinate gaming-ului) au multiple ventilatoare în interior pentru a le ține componentele la temeraturi optime. Dacă doar un singur ventilator s-ar defecta, sistemul de răcire al laptop-ului ar fi semificativ slăbit.

Cea mai bună cale de a verifica dacă ai ventilatoarele defecte fără se dezamsanblezi laptop-ul este prin ați folosi urechile. Pur și simplu puneți sistemul la o sarcină mai grea ca toate ventilatoarele să pornească la viteză maximă și ascultă cu atenție fiecare ventilator în parte. Sunt două girle pe care ar trebui să îți ții ochii, sau mai degrabă urechea.

Zgomote ciudate - Un ventilator defect mai mult ca sigur va produce o varietate de sunete ciudate, sau zgomote puternice cu mult înaite să se strice complet. Dacă ventilatorul tău scoate sunete ciudate care nu sunt ca cele normale ale uni ventilator "sănătos", sunt șanse că acel ventilator să nu funcționeze la capacitate maximă.

Liniște - Evident că nici un ventilator nu o să stea pe loc în timp ce laptop-ul atinge temeraturi critice. Dacă observi ca ventilatorul nu generează nici un zgomot deloc în timp ce laptop-ul este la folosit la capacitate maximă, atunci cu siguranță este stricat și ar trebui înlocuit.

Acum, joaca cu un laptop nu este la fel de ușoară ca și cu un calculator desktop. Este mai bine să îți repari laptop-ul la un service profesional autorizat decât să încerci să îl repari tu singur. De fapt, nu îți dezamsanbla niciodată laptop-ul dacă încă are garanție, pentru că dacă ai să faci acest lucru cu siguranță ai să pierzi garanția.

Și cam acestea sunt toate lucrurile importante pe care ar trebui să le ții minte dacă vrei ca laptop-ul tău să funcționeze la temeraturi optimie în timp de te joci pe el.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Descoperă de ce GTX 1080 Ti este o alegere excelentă pentru performanță și gaming intensiv!

GTX 1080 Ti este o alegere excelentă pentru gaming în 2023 pentru jocurile noi care încă pot fi jucate pe această placă video.  Deși acest m...